ژنیکوماستی چیست؟

ژنیکوماستی | بزرگی سینه آقایان
در برخی آقایان در زمان بلوغ به دلیل افزایش هورمون استروژن و کاهش هورمون تستوسترون سایز سینه بیش از اندازهی طبیعی میشود. این تغییرات هورمونی به وسیله هورمون درمانی از بین خواهد رفت. این تغییرات مربوط به سن خاصی نبوده و ممکن است در همهی رده های سنی ایجاد شود، نوزادان، پسران در دوران بلوغ و مردان مسن ممکن است به دلیل تغییرات طبیعی در سطح هورمون دچار ژنیکوماستی شوند. طبق آمار ژنیکوماستی در 36 درصد از مردان جوان و 57 درصد از مردان بالغ دیده شده است. این بیماری خطرناک نیست و صرفا از نظر روحی میتواند برای آقایان مشکل ساز شود. علاوه بر تغییرات هورمونی، در آقایان، سبک زندگی نادرست و مصرف برخی داروها نیز میتواند سبب ایجاد ژنیکوماستی در آقایان شود.
معنی لغوی ژنیکوماستی؟
ژنیکوماستی (Gynecomastia) از دو کلمه یونانی ژین به معنی زن و ماستیا به معنی سینه گرفته شده است و به معنای داشتن سینه مانند یک زن است. نامی است که به رشد غیر طبیعی اما خوش خیم مقدار بافت پستان در مردان به دلیل عدم تعادل هورمون های استروژن و تستوسترون داده میشود. ژنیکوماستی ممکن است یکی از سینهها و در برخی موارد هر دو سینه را تحت تاثیر قرار دهد. هر دو سینه ممکن است به طور نامنظم تحت تأثیر قرار گیرند و به اندازههای مختلف برسند. نوزادان، پسران نوجوان و مردان مسن میتوانند در نتیجه تغییرات طبیعی در سطح هورمون دچار ژنیکوماستی شوند. با این حال، دلایل دیگری برای ایجاد ژنیکوماستی وجود دارد. ژنیکوماستی در بسیاری از موارد مشکل جدی نیست اما کنار آمدن با این وضعیت برای افراد دشوار است. مشاهده شده است که مردان مبتلا به ژنیکوماستی در سینه خود احساس درد می کنند. در برخی موارد مشاهده میشود که فرد از این موقعیت احساس شرمندگی میکند. بسته به علت، ژنیکوماستی ممکن است در برخی از بیماران خود به خود بهبود یابد و در برخی از بیماران ممکن است نیاز به درمان دارویی یا جراحی برای حل مشکل باشد.
انواع ژنیکوماستی
این بیماری با توجه به میزان تغییرات و نوع درمان انواع مختلفی دارد. به طور کلی این بیماری به انواع زیر تقسیم میشود:
نامتقارن
در این نوع از بیماری به دلیل اینکه فقط یکی از سینه ها دچار بزرگی نامتعارف شده است قفسه سینه دچار شکل نامتقارن شده است. در این حالت فقط یک سمت از قفسه سینه متورم و برجسته است. نوع نامتقارن این بیماری خود به دو دسته تقسیم میشود.
- چپ: ژنیکوماستی یک طرفه یا نامتقارن بیشتر در سینه چپ دیده شده است و شایع ترین نوع ژنیکوماستی نامتقارن است.
- راست: برجسته شدن و متورم شدن سینه راست بسیار نادر است. این نوع ژنیکوماستی که فقط سینه راست به صورت نامتعارف بزرگ میشود را ژنیکوماستی راست میگویند.
فیزیولوژیک
این نوع ژنیکوماستی در رده های سنی مختلف به دلایل متفاوتی دیده میشود. این بیماری در نوزادان، نوجوانان و آقایان مسن شایع تر است.
طبیعی
این نوع ژنیکوماستی معمولا به صورت دو طرفه است و هر دو سینه به یک اندازه و متقارن بزرگ میشوند. این نوع معمولا بدون درد است و صرفا از نظر روانی به دلیل تغییر شکل ظاهری اذیت کننده است. این نوع از ژنیکوماستی معمولا به صورت خود به خود بهبود پیدا میکند.
غدهای خالص
این نوع ژنیکوماستی رواج زیادی ندارد و معمولا به دلیل مصرف استروئید در بدنسازان دیده میشود. در این نوع بیماری صرفا رشد بیش از حد غدد را در پی دارد و بافت های چربی سینه را درگیر نمیکند. این نوع ژنیکوماستی خود را به شکل توده سفت در پشت نوک سینه نشان میدهد و ممکن است یک یا هر دو سینه را درگیر کند. در برخی موارد با درد و حساسیت در لمس شدن همراه است.
نوع بزرگسالان
بر هم خوردن تعادل هورمونی، افزایش سن، بیماری کلیه، بیماری کبد و پرکاری تیروئید سبب بروز این نوع ژنیکوماستی در 70 درصد آقایان میشود. از طرف دیگر وجود تومور در غدد فوق کلیوی، بیضه ها و غد هیپوفیز نیز سبب بزرگ شدن سینه مردان در بزرگسالی میشود.
نوع بلوغ
این نوع از بیماری را ژنیکوماستی نوجوانان نیز میگویند زیرا در پسران نوجوان 9 تا 14 سال خود را به صورت ارثی نشان میدهد. معمولا بعد از رسیدن نوجوانان به 18 سالگی این بیماری به صورت خود به خودی برطرف میشود. این بیماری میتواند به دلیل تاخیر در زمان تولید تستوسترون آزاد، غلظت استرادیول و حساسیت به استروژن مردانه ایجاد شود.
نوع کودکان
در برخی از موارد علائم ژنیکوماستی بعد از تولد ایجاد میشود و به صورت خود به خودی محو میشود اگر علائم این بیماری ادامه دار باشد و از بین نرود میتوان گفت ژنیکوماستی کودکان ایجاد شده است. این نوع ژنیکوماستی در کودکان دختر و پسر متفاوت است.
- کودکان پسر: اگر علائم بروز این بیماری در کودکان پسر ادامه داشته باشد و از بین نرود باید بررسی شده و مورد درمان قرار بگیرد زیرا ممکن است دچار ژنیکوماستی مداوم بلوغ شوند.
- کودکان دختر: رشد غیرطبیعی بافت سینه در کودکان دختر میتواند نشانه بلوغ زودرس باشد. اگر علائم بلوغ زودرس در دختران زیر 7 سال ادامه دار شود باید برای کنترل آن به پزشک متخصص مراجعه شود.
نوع نوزاد
این نوع ژنیکوماستی در 90 درصد نوزادان پسر به دلیل انتقال استروژن از طریق جفت دیده میشود. و این نوع فیزیولوژیکی است که سبب میشود بافت سینه قابل لمس باشد.
نوع مادرزادی
این نوع ژنیکوماستی را میتوان به دو دسته فیزیولوژیکی و پاتولوژیکی تقسیم کرد:
- فیزیولوژیکی: به دلیل ترشح استروژن و انتقال آن از طریق جفت به نوزاد پسر است. اگر علائم ژنیکوماستی ادامه دار باشد دائمی خواهد شد. نوع مادرزادی در دختران نیز دیده میشود که دلیل آن افزایش ترشح استرادیول و پروژسترون در خون جنین است.
- پاتولوژیکی: این نوع بر اثر افزایش ترشح استروژن بروز میکند. این نوع به شرایط و سبک زندگی مادر نیز مرتبط است. مصرف الکل و بیماری هایی نظیر نارسایی کبد و کلیه در مادر نیز بر بروز این بیماری تاثیر گذار است از سوی دیگر مشکلات زمینه ای در دوران بارداری مانند عفونت های خونی نیز میتواند سبب بروز این بیماری شود.
نوع بیضهای
عدم وجود بیضه در دوران جنینی میتواند سبب بروز ژنیکوماستی مادرزادی شود. این نوع را ژنیکوماستی بیضه نیز میگویند که در دسته پاتولوژیکی قرار دارد.
نوع ایدیوپاتیک
این نوع ژنیکوماستی به دلایل نامشخص و ناشناخته در زمان بلوغ و در سنین بالا بروز میکند و دلایل متفاوتی دارد.
درجات ژنیکوماستی
بیماری ژنیکوماستی با توجه به میزان رشد و حاد بودن آن به دو دسته تقسیم میشود:
- ژنیکوماستی خفیف: این نوع از ژنیکوماستی را نوع یک نیز نامیده اند و در پسران جوان شایع تر است. این نوع از بیماری در رده های سنی 20 سال بیشتر دیده میشود و به حالت بیرون زدگی غیر طبیعی نوک سینه خود را نشان میدهد. کاهش تستسترون آزاد سبب بزرگ شدن غدد میشود که به آن ژنیکوماستی خفیف میگویند.
- ژنیکوماستی شدید: این نوع از بیماری سبب بزرگ شدن غیرمتعارف و بیش از حد و اندازه قفسه سینه گفته میشود. ژنیکوماستی شدید معمولا در آقایان مسنی که پوست آنها خاصیت ارتجاعی خود را از دست داده دیده میشود. این بیماری در اقایانی که کاهش وزن شدید داشته و باعث افتادگی سینه شده است نیز دیده میشود.
گریدهای ژنیکوماستی
بیماری ژنیکوماستی در 4 گرید دسته بندی شده است:
- گرید یک: خفیف ترین مرحله ژنیکوماستی است که از روی لباس دیده نمیشود. در این مرحله فقط ناحیه آرئول تحت تاثیر قرار گرفته و نوک سینه برجسته میشود.
- گرید دو: این مرحله کمی شدید تر از گرید یک است و تغییرات صرفا در آرئول نیست و قفسه سینه را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. در این مرحله بزرگی سینه کمی محسوس تر دیده میشود.
- گرید سه: در این مرحله سینه بزرگ شده و از روی لباس کاملا قابل مشاهده است.
- گرید چهار: در این مرحله برجستگی سینه کاملا محسوس است و شبیه سینه زنان است. این مرحله شدیدترین حالت این بیماری است و تنها راه درمان در این مرحله جراحی است.

جراحی سینه مردان | ژنیکوماستی
ژنیکوماستی چگونه طبقه بندی میشود؟
به طور کلی، با توجه به ساختار بافت سینه در حال رشد که اصلیترین مشکل و مهمترین علائم این بیماری است میتوان گفت 3 نوع ژینکوماستی وجود دارد:
- نوع غدهای: در این نوع که فقط غدد پستانی به شدت بزرگ میشوند.
- نوع مختلط: در این نوع بیماری هم در غدد پستانی و هم در بافت چربی و همچنین اطراف غدد پستانی افزایش مییابد.
- نوع چربی: در این نوع گسترش بیماری و افزایش و بزرگ شدن زیادی در بافت چربی وجود دارد.
طبقه بندی ژنیکوماستی بر اساس اندازه سینه و وضعیت پوست
یکی از روش های طبقه بندی بیماری ژنیکوماستی استفاده از اندازه سینه و وضعیت پوست افراد است که با توجه به این علائم به 4 گروه تقسیم میشود:
- نوع یک: مقداری بافت سخت سینه درست زیر نوک سینه وجود دارد، پوست سینه طبیعی است.
- نوع A2: سینه در حد متوسط بزرگ شده است، اما پوست اضافی در آن ناحیه وجود ندارد.
- نوع B2: سینه نسبتاً بزرگ شده و مقداری پوست اضافی وجود دارد. پوست اضافی مورد نظر این پتانسیل را دارد که به طور خود به خود کوچک شده و پس از جراحی به حالت عادی بازگردد.
- نوع 3: ظاهر سینه مانند سینه زنان بزرگ است و با پوست اضافی همراه است. جراحی اضافی برای برداشتن پوست اضافی مورد نیاز است.
ژنیکوماستی بر اساس سن
این بیماری بر اساس سن به 3 دسته تقسیم میشود:
ژنیکوماستی دوران نوزادی
این بیماری بر اثر ترشح زیاد استروژن و انتقال آن از طریق جفت به جنین به وجود می آید، این حالت معمولا چند هفته تا چند ماه بعد از تولد با بازگشت سطح استروژن به حد طبیعی، خود به خود از بین می رود و به ندرت نیاز به درمان دارد. زمانی که این بیماری در دوران جنینی شکل بگیرد و ادامه دار شود ژنیکوماستی نوزادی گفته میشود و باید برای کنترل آن به پزشک متخصص مراجعه کرد.

عمل ژنیکوماستی | درمان ژنیکوماستی
ژنیکوماستی دوران نوجوانی
در نوجوانی و در 65 درصد مواقع به دلیل افزایش ترشح استرادیول نسبت به تستوسترون در بعضی از پسران ایجاد می شود. علائم اولیه و بالینی در این مرحله خفیف است و معمولا مورد توجه قرار نمیگیرد، مگر اینکه با معاینه بالینی و فیزیکی توسط پزشک متخصص تشخیص داده شود. سن شیوع این بیماری در نوجوانان بین 12 تا 15 سالگی است و اغلب در یکی از سینه ها ایجاد میشود. معمولا این حالت به صورت خود به خودی و در طی چند ماه تا چند سال از بین می رود.
ژنیکوماستی دوران پیری
این بیماری در دوران پیری و معمولا در سنین بالای 65 سال شیوع دارد و طبق آمار دلیل بروز آن کاهش سطح پلاسمایی تستوسترون یا تبدیل شدن محیط تستوسترون به استروژن که در اصطلاح آروماتیزاسیون محیطی نیز گفته میشود که باعث ترشح استروژن نسبت به تستوسترون بیشتر شود که همین امر منجر به بروز ژنیکوماستی می شود. ژنیکوماستی در دوران پیری معمولا در هر دو سینه ایجاد میشود.

بزرگی سینه در مردان | ژنیکوماستی چیست؟
ژنیکوماستی پاتولوژیک چیست؟
آقایانی که به دلیل فرآیندها و مشکلات پاتولوژیک به بیماری ژنیکوماستی دچار میشوند در واقع با اختلال هایی مانند نارسایی کلیوی، نارسایی کبد، پرکاری تیروئید، هیپوگنادیسم، بیماری های نئوپلاستیک، چاقی و غیره درگیر هستند. از سوی دیگر کمبود ترشح تستوسترون، بیاشتهایی شدید، سندرم کلاین فلتر، بیماریهای مزمن بیضه، ارکیکتومی و تومورهای بیضه ترشح کننده استروژن یا اثر برخی داروها و مصرف مواد مخدر نیز بر بروز این بیماری تاثیر زیادی دارند.
علائم ژنیکوماستی چیست؟
شایع ترین علامت این بیماری که علائم آن کاملاً پایدار است، تورم است. سایر علائمی که افراد مبتلا به ژنیکوماستی با آن مواجه هستند، درد سینه، حساسیت به لمس، تجمیع چربی به صورت موضعی، پوست اضافه و ترشح مایع از یک یا هر دو نوک پستان است. در صورت مشاهده یک یا چند مورد از این علائم، معاینه توسط پزشک متخصص از نظر درمان زود هنگام مفید خواهد بود. در صورتی که در زمان مناسب برای درمان آن اقدام کنید زودتر و بهتر به نتیجه می رسید.

دلایل ژنیکوماستی در آقایان | ژنیکوماستی چیست
ژنیکوماستی چگونه بوجود می آید؟
ژنیکوماستی به دلیل بینظمی و تغییر در میزان ترشح یا عدم وجود هورمونهای استروژن و تستوسترون به وجود میآید. به عبارت دیگر، اگر میزان تستوسترون در بدن کاهش یابد یا میزان استروژن افزایش یابد، ممکن است ژینکوماستی ایجاد شود. این تغییر هورمونی می تواند دلایل زیادی داشته باشد. بسیاری از این تغییرات علائمی طبیعی هستند و نشان دهنده بیماری زمینهای نیستند. به هم ریختن هورمون این افراد می تواند دلایل زیادی داشته باشد. به عبارت دیگر ژنیکوماستی پاتولوژیک به دلیل عدم تعادل بین میزان استروژن (هورمون زنانه) و تستوسترون (هورمون مردانه) یا از طریق حساسیت بیش از حد بافت پستان به مقدار طبیعی استروژن رخ می دهد.

جراحی ژنیکوماستی | درد سینه آقایان
علل ژنیکوماستی چیست؟
بزرگی سینه آقایان ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد. اگرچه داروهای مورد استفاده، عوامل ژنتیکی، افزایش سن و بیماریهای کروموزومی را میتوان از علل ژنیکوماستی به حساب آورد، اما امروزه شایعترین علت آن افزایش وزن است. به خصوص رژیم غذایی ناسالم و غذاهای فرآوری شده از شایعترین علل ژنیکوماستی هستند. عادات تغذیهای و سبک زندگی که زندگی مدرن امروزه به ارمغان میآورد، تعداد افرادی که مبتلا به ژنیکوماستی تشخیص داده می شوند را افزایش داده است.
تغییرات هورمونی
همانطور که گفته شد تستوسترون و استروژن هورمونهایی هستند که ویژگیهای جنسی را در مردان کنترل میکنند. در حالی که تستوسترون ویژگیهای مردانه مانند توده عضلانی و موهای بدن را تعیین میکند، استروژن ویژگیهای زنانه مانند رشد سینه را کنترل میکند. برخلاف آنچه شناخته شده است، مردان نیز مقدار کمی هورمون استروژن را سنتز میکنند. ژنیکوماستی زمانی رخ میدهد که این تعادل تستوسترون و استروژن در مردان به سمت استروژن تغییر کند. در واقع میزان ترشح استروژن یا هورمون زنانه نسبت به تستوسترون هورمون مردانه افزایش پیدا میکند. این امر سبب بروز بیماری ژنیکوماستی یا بزرگ شدن سینه در مردان میشود.
افزایش سن
با افزایش سن، تعادل ترشح هورمون تستوسترون در بیضه ها برهم میخورد. این عدم تعادل سبب کاهش تستوسترون و افزایش استروژن میشود این موضوع میتواند باعث بروز ژنیکوماستی در سنین بالا شود.
چاقی
در مردان مبتلا به چاقی و اضافه وزن بالا و به دلیل داشتن تغذیه نامناسب میزان بافت چربی در بدن به طور غیرقابل کنترلی افزایش پیدا میکند. بافت چربی یک مکان فعال است که سبب میشود تستوسترون به استروژن تبدیل شود. به همین دلیل سطح تستوسترون کاهش پیدا کرده و استروژن افزایش پیدا میکند و باعث بروز ژنیکوماستی در مردان میشود.
مصرف مواد مخدر و الکل
مصرف الکل، آمفتامین، ماری جوانا، هروئین و موادی مانند متادون میتوانند تعادل ترشح هورمون مردانه را برهم بزنند و سبب افزایش ترشح هورمون زنانع میشود که این خود باعث بروز ژنیکوماستی در مردان میشود.
گرسنگی
در مطالعه ای که بر روی سربازانی که پس از جنگ جهانی دوم اسیر شده بودند انجام شد، نشان داد که گرسنگی طولانی مدت باعث کاهش سطح ترشح هورمون های گنادوتروپین و تستوسترون شد بود، و این موضوع سبب شد تا میزان استروژن در بدن آنان افزایش پیدا کند ، محققان به این نتیجه رسیدند که این موضوع سبب بروز احتمالی ژنیکوماستی در آنها شده است.
مصرف برخی داروها علت بزرگی سینه در مردان
یکی از دلایل ژنیکوماستی آقایان ممکن است مصرف برخی از داروها باشد. استفاده نادرست یا عوارض جانبی بسیاری از داروها و گروههای دارویی میتواند باعث ژنیکوماستی شود. برخی از این داروها عبارتند از:
- استروئیدهای آنابولیک و آندروژنها که اغلب توسط ورزشکاران استفاده می شود.
- استروژنها
- آنتی آندروژنهایی که مانع بزرگ شدن پروستات میشوند (فلوتامید، فیناستراید)
- برخی از داروهای قلبی (اسپیرونولاکتون، دیگوکسین، آمیودارون، مهارکننده های ACE کاپتوپریل، انالاپریل، مسدود کننده های کانال کلسیم)
- برخی از داروهای مورد استفاده برای سوزش سر دل و زخم (متوکلوپرامید، رانیتیدین، سایمتیدین و مهارکنندههای پمپ پروتون)
- داروهای ضد اضطراب (دیازپام)
- داروهای مورد استفاده برای عفونت های قارچی (کتوکونازول)
- داروهای مورد استفاده برای عفونت های باکتریایی (مترونیدازول)
- داروهای مورد استفاده در درمان ناباروری (هورمون گنادوتروپین جفتی انسانی)
- داروهای مورد استفاده در درمان اختلال نقص توجه و بیش فعالی (آمفتامین ها)
- برخی از داروهای ضد افسردگی (داروهای موجود در گروه سه حلقه ای)
- داروهای شیمی درمانی (عوامل قلیایی، متوترکسات، آلکالوئیدهای وینکا)
- داروهای ضد رتروویروسی که برای درمان ایدز استفاده میشود
- برخی از آنتی بیوتیک ها (اتیونامید، ایزونیازید)
مصرف محصولات گیاهی
گاهی محصولات گیاهی که افراد استفاده می کنند ممکن است باعث بی نظمی در هورمون ها شود و برای آقایان ژنیکوماستی را به دنبال داشته باشد. مقدار استروژن موجود در گیاهان در محصولات آرایشی و بهداشتی مانند شامپو، صابون و لوسیون میتواند باعث ژنیکوماستی شود. باید توجه ویژه ای به استفاده از گیاهان حاوی استروژن مانند دونگ کوآی، روغن درخت چای و اسطوخودوس شود و از قرار گرفتن در معرض منظم این محصولات خودداری شود.

ژنیکوماستی | بزرگی سینه آقایان
مشکلات سلامتی دلیل ژنیکوماستی در مردان
برخی از بیماریها با برهم زدن تعادل ترشح هورمونی مردانه و زنانه میتوانند باعث بروز بیماری ژنیکوماستی شوند. برخی از بیماری هایی که باعث به هم ریختن تعادل هورمون های بدن و در نتیجه باعث ژنیکوماستی در آقایان شوند.
پرکاری تیروئید
پرکاری تیروئید ترشح بیش از حد هورمون تیروئید است. عدم تعادل هورمونی در بدن باعث بروز بیماری ژنیکوماستی میشود. تغییرات هورمونی یکی از علل بروز این بیماری است که نیاز به درمان دارویی دارد.
نارسایی کلیه
ژنیکوماستی اغلب در بیماران همودیالیزی با نارسایی کلیه دیده میشود. در برخی از افراد مشکلات کلیه سبب کاهش تستوسترون و افزایش استروژن در بدن میشود. این موضوع باعث بزرگ شدن سینه مردان و در نتیجه بروز بیماری ژنیکوماستی خواهد شد.
تومورها
تومورها به دلایل مختلفی در بیضه، غدد فوق کلیوی و هیپوفیز دیده میشوند. این تومورها با ایجاد اختلال در تولید هورمونهای تستوسترون و استروژن میتوانند باعث بروز بیماری ژنیکوماستی شوند. تومورهایی که سبب ایجاد ژنیکوماستی شدهاند با استفاده از روشهای درمانی مانند شیمی درمانی و رادیوتراپی قابل درمان هستند.
هیپوگنادیسم
هیپوگنادیسم اختلالی است که در مردان با عملکرد ناکافی بیضه رخ میدهد. این بیماری در نتیجه سندرم کلاین فلتر یا ناهنجاری های هیپوتالاموس رخ میدهد. این بیماری منجر به کاهش هورمون تستوسترون میشود و باعث ایجاد ژنیکوماستی میشود.
هرمافرودیتیسم
هرمافرودیتیسم وضعیتی است که در آن فرد دارای اندام های تناسلی مرد و زن است. استروژن ترشح شده از بافت تخمدان در این افراد باعث ژنیکوماستی میشود.
سیروز
ژنیکوماستی در 67 درصد بیماران سیروز دیده میشود. تبدیل آندروستندیون که در غدد فوق کلیوی افزایش مییابد به استروژن در بیماران یا دوزهای بالای اسپیرونولاکتون که در درمان سیروز استفاده میشود باعث ژنیکوماستی میشود.
ژنیکوماستی چگونه تشخیص داده میشود؟
اکثر بیماران مبتلا به ژنیکوماستی با شکایت از بزرگ شدن سینه به پزشک متخصص مراجعه میکنند. اکثر این بیماران همچنین دارای افزایش چربی در ناحیه شکم و کمر هستند. بعد از انجام معاینات فیزیکی با تجویز و در صورت لزوم یکی از آزمایشاتی که در تشخیص ژنیکوماستی باید انجام شود آزمایشات هورمونی است. بیمارانی که در آزمایشات هورمونی ناهنجاری دارند باید به بخش بیماریهای غدد درون ریز ارجاع داده شوند.

ژنیکوماستی چیست | ژنیکوماستی در مردان
ارزیابی بیمار توسط پزشک از نظر سیستمیک
پزشک برای تشخیص صحیح و به موقع بیماری نیاز به ارزیابی و کنترل عملکرد مواردی همچون کبد، کم کاری یا پرکاری تیروئید، افزایش یا کاهش وزن اخیر، غده فوق کلیه، نارسایی کلیه و بیماریهای بدخیم دارد و همه این موارد را مورد توجه قرار میدهد. پزشک بعد از انجام معاینات فیزیکی و بررسی بیماری های زمینه ای و بررسی نتایج آزمایشها ارزیابی کلی بیمار را انجام داده و نظر نهایی خود را در خصوص میزان بیماری و نوع درمان بیان میکند.
معاینه فیزیکی پستان جهت تشخیص ژنیکوماستی
پزشک متخصص در معاینه فیزیکی اولیه سینه موارد زیر را بررسی میکند تا تشخیص صحیحی در خصوص بیماری داشته باشد:
- ارزیابی بافت غددی یا بافت چربی با نیشگون گرفتن سینه (Pinch test): بافت های غددی حالت لاستیکی دارند و در صورت بروز بیماری به اطراف نیز نفوذ میکنند.
- بررسی میزان افتادگی غدد (پتوز)
- بررسی پوست اضافه در سینه
- بررسی وجود توده یا ندول: این توده ها به طور غیرطبیعی سفت هستند و پوست روی این توده ها زخم میشود.
- بررسی ناهنجاری های نوک سینه
- بررسی وجود ترشح غیرطبیعی
در معاینه فیزیکی وجود صفات زنانه (Feminization) شامل موارد زیر میشود:
- کوچک بودن بیضه (قطر کمتر از 3 سانتی متر یا حجم کمتر از 8 سی سی)
- عدم رویش مو با الگوی مردانه
- اشتن اندامی شبیه اندام زنانه
وجود این موارد احتمال تومورهایی که هورمون های زنانه ترشح می کنند را بالا میبرد.
پزشک متخصص در صورت مشاهده چنین مواردی برای کنترل میزان ترشح هورمون های تستوسترون، LH و استرادیول داروی دی هیدرو اپی آندروسترون را تجویز میکند. اگر در معاینه اولیه بالینی صفات زنانه همراه با اندامی مارفانوئید توسط پزشک مشاهده و تایید شود ارزیابی کروموزومی یعنی بررسی کاریوتایپ ضروری خواهد بود و ارجاع به متخصص غدد به جهت بررسی سندرم کلاین فلتر باید انجام شود. اگر در معاینه تیروئید توده مشاهده شود، تست های تیروئید و ارجاع به متخصص غدد ضروری خواهد بود. اگر در معاینه پستان توده غیرطبیعی مشاهده شود، سونوگرافی و ماموگرافی برای تشخیص صحیح ضروری خواهد بود.
سونوگرافی ژنیکوماستی
حل مشکل هورمونی در چنین بیمارانی باعث میشود که مشکل ژنیکوماستی بدون جراحی برطرف شود. روش تصویربرداری که باید در ژنیکوماستی انجام شود سونوگرافی پستان است. سونوگرافی پستان به راحتی میتواند محتوای بافت سینه را به ما بگوید. به طور کلی در نتیجه سونوگرافی، هم بافت سینه و هم افزایش بافت چربی در پستان با هم دیده میشوند. افرادی که مشکلی در سطح هورمون خود ندارند و نتایج سونوگرافی آنها با ژنیکوماستی سازگار است، کاندید عمل جراحی ژنیکوماستی هستند. علائم خارجی مشخصه به پزشک اجازه می دهد تا به طور دقیق تشخیص داده و اقدامات اضافی را برای روشن شدن ماهیت بیماری تجویز کند. برای دریافت یک تصویر جامع اجازه دهید:
- سؤال از بیمار با درخواست برای توصیف احساسات و شکایات خود از بی حالی.
- معاینه خارجی غدد پستانی با لمس محتویات و همچنین مطالعه وضعیت سایر اندام ها که علائم آسیب شناسی آن را می توان به صورت بصری تشخیص داد.
- آزمایش خون بیوشیمیایی برای ژنیکوماستی که بر اساس آن پزشک به راحتی می تواند واقعیت عدم تعادل هورمونی را مشخص کند.
- ماموگرافی، که در آن ساختار بافت ها و ویژگی های رشد آن به وضوح قابل مشاهده است.
- کامپیوتر و تصویربرداری رزونانس مغناطیسی که به لطف آن می توان علت رشد و نوع بافت های رشد یافته را تعیین کرد.
- بیوپسی از بافت های رشد یافته با بررسی بافت شناسی اجباری آنها، لازم برای تشخیص به موقع یک فرآیند بدخیم.
آزمایشات ژنیکوماستی
بعد از انجام معاینات فیزیکی و بالینی پزشک برای تشخیص دقیقتر و بررسی شرایط احتمالی دیگر آزمایشات زیر را تجویز میکند:
- آزمایش خون: میزان تستوسترون، استروژن و هورمونهای دیگر را در خون بررسی میکند
- انجام سونوگرافی: سونوگرافی از بیضه و سینه انجام میشود تا وجود احتمالی توده، جوش یا آبسه را بررسی کند.
- انجام ماموگرافی: ماموگرافی رشد غیرطبیعی و تغییرات نامتعارف در سینه را بررسی میکند.
- انجام سی تی اسکن: سی تی اسکن به جهت بررسی وجود تومور یا وجود مشکلات پاتولوژیکی انجام میشود.
تشخیص غده پستانی در مردان
برای درمان ژنیکوماستی در مردان، مراکز مامولوژی در کلینیکهای چند رشتهای تمامی اقدامات تشخیصی لازم را دارند:
- معاینه مامولوژیک، لمس
- مشاوره با متخصص غدد
- تدوين سرگذشت
- آزمایش خون آزمایشگاهی
- سونوگرافی پستان و اندام های مردانه
- ماموگرافی
عوارض ژنیکوماستی
این بیماری عوارض جسمی کمی دارد، اما می تواند باعث مشکلات روانی یا عاطفی ناشی از ظاهر شود. پس از بزرگ شدن پستان در مردان، ممکن است این موضوع به طور قابل توجهی موجب کاهش اعتماد به نفس شود که به عنوان یک نتیجه، به سوءرفتار، اضطراب و دردسر در ارتباطات اجتماعی منجر میشود. در بیشتر مواقع ژنیکوماستی باعث بروز عدم تقارن بین دو سینه می شود. در حالت طبیعی سینه ها از نظر فرم و اندازه مقداری باهم متفاوت هستند اما در ژنیکوماستی گاهی یکی از سینه ها از دیگری بزرگتر است یا فرم و حالت آن ها متفاوت خواهد بود.
روش های درمان ژنیکوماستی چیست؟
قبل از شروع درمان ژنیکوماستی، باید بررسی شود که آیا بیمار یک اختلال هورمونی زمینه ای دارد یا خیر. بنابراین، اگر فردی مشکوک به ژنیکوماستی است، ابتدا باید با متخصص غدد مشورت کند. گزینههای درمان ژنیکوماستی با توجه به نوع ژنیکوماستی تعیین میشود. طبقهبندی های زیادی برای ژنیکوماستی وجود دارد. درمان ژنیکوماستی در نوجوانان با استفاده از طبقهبندی Nydick تعیین میشود. در این طبقهبندی، نوع ژنیکوماستی با اندازه دیسک بافت غدهای که در زیر حلقه قهوهای (آئرولا) روی نوک پستان قرار دارد، تعیین میشود. در نوجوانان با قطر دیسک کمتر از 4 سانتی متر، بهتر است به بیمار اطلاع داده شود و منتظر بمانند تا ژینکوماستی خود به خود برطرف شود. اما اگر شکایت بیمار بیش از 4 سال طول بکشد یا اگر یافتههای بالینی که بیمار را آزار میدهد افزایش یابد، باید درمان شروع شود. اگر قطر دیسک در محدوده 4-6 سانتیمتر باشد، میتوان از درمان دارویی استفاده کرد. در مواردی که قطر دیسک بزرگتر از 6 سانتی متر باشد، مداخله جراحی توصیه میشود.
درمان های پزشکی ژنیکوماستی
درمان های پزشکی نیز با توجه به سن بیمار، سطح هورمونی و دلایل پزشکی زمینهای ترتیب داده میشود. جراحی نیز با توجه به نوع ژنیکوماستی برنامهریزی میشود. در ژنیکوماستی نوع چربی که غده پستانی نرم و چرب است، لیپوساکشن ممکن است کافی باشد. ماستکتومی در بیماران مبتلا به ژنیکوماستی سخت و بزرگ انجام میشود. این تکنیکی است که در آن بافت غدد پستانی با اعمال برشهای کوچک برداشته میشود.
اگرچه مداخلات جراحی تحت بیهوشی عمومی انجام میشود، اما ممکن است در برخی موارد بیحسی موضعی ترجیح داده شود. بیمار میتواند در همان روز پس از جراحی ترخیص شود. بیماران بعد از عمل باید به مدت 2-3 هفته از سینه بند مخصوص ژنیکوماستی استفاده کنند. ممکن است بعد از جراحی درد خفیفی وجود داشته باشد. پرهیز از انجام فعالیتهای سنگین به مدت 3 روز پس از جراحی و حرکت نکردن بیش از حد بازوها و شانه ها باعث تسریع روند بهبودی میشود. پس از روز سوم، بیمار میتواند به زندگی روزمره و کار خود بازگردد. از آنجایی که ژنیکوماستی یک اختلال هورمونی است، نمیتوان از ایجاد آن جلوگیری کرد. با این حال، خطر ابتلا به ژنیکوماستی را میتوان با سیگار نکشیدن، تغذیه سالم و استفاده نکردن از داروهای مرتبط با آن کاهش داد.
درمان ژنیکوماستی با لیزر
یکی از روش های محبوب و آسان برای درمان ژنیکوماستی استفاده از درمان لیزری است. در این روش درمانی با استفاده از لیزر چربی های اضافه را آب کرده و با عمل لیپوساکشن چربی ها را خارج میکنند. در این نوع عمل که با لیزر انجام میشود علاوه بر حذف چربی ها، پوست های اضافه نیز حذف میشوند و سبب صاف و سفت شدن سینه ها میشود.
درمان دارویی ژنیکوماستی
درمان دارویی ژنیکوماستی فقط توسط پزشک متخصص انجام میشود. چرا که بحث تعادل هورمونی در میان است. رایج ترین داروهایی که به عنوان درمان دارویی ژنیکوماستی استفاده میشود، داروهایی برای اصلاح عدم تعادل هورمونی هستند. دارو برای ژنیکوماستی نباید سرخود و بدون تجویز پزشک مصرف شود. از مکمل هورمون مردانه در ژنیکوماستی میتوان در ژنیکوماستی که به دلیل کمبود هورمون مردانه در سنین بالا ایجاد میشود استفاده کرد. این درمان ممکن است در مردان مسن در مواردی که به دلیل سطح هورمون مردانه ایجاد میشود مفید باشد.
درمان ژنیکوماستی با تاموکسیفن
یکی از راه های درمان و کنترل بیماری ژنیکوماستی استفاده از تاموکسیفن است ، تاموکسیفن رایج ترین داروی مورد استفاده در درمان این بیماری است که معمولا توسط پزشک تجویز میشود که تاثیر زیادی بر روی ترشح هورمون استروژن دارد این دارو طبق آمار در حدود دو هفته اول اثر خود را نشان میدهد و باید هر روز مصرف شود. بیمار باید هر ماه در طول مصرف دارو به دقت تحت نظر باشد. این دارو برای بزرگسالانی که بیش از یک سال به ژنیکوماستی مبتلا هستند هیچ تاثیری از خود نشان نمیدهد. تاموکسیفن برای درمان ژنیکوماستی باید حتما طبق نظر پزشک مصرف شود.
ابتدا باید بگوییم هیچ درمان سنتی برای بیماری ژنیکوماستی وجود ندارد. اما برخی افراد مبتلا به ژنیکوماستی به دلیل ترس از جراحی و یا مقاومت به مصرف دارو ممکن است به درمانهای طبیعی یا سنتی روی بیاورند. بر خی از افراد نیز استفاده از محلول های سنتی رفع ژنیکوماستی را انتخاب میکنند اما نباید فراموش کرد که چنین محلول های طبیعی نیز میتوانند تعادل هورمونی را مختل کنند و سبب شدید شدن بیماری ژنیکوماستی شوند یا باعث اختلالات هورمونی دیگر شوند. نمیتوان این انتظار را داشت که پمادها و ترکیب هایی که تحت عنوان کرم ژنیکوماستی فروخته می شوند، این بیماری را درمان یا به طور کامل پس بزنند و ممکن است سبب تحریک شوند. بهترین روش سنتی برای درمان ژنیکوماستی رعایت نکات زیر است:
- خودداری از پرخوری
- رعایت وعده های اصلی غذایی و میان وعده های سالم
- خودداری از مصرف غذاهای ناسالم مانند فست فودها
- برنامه ریزی جهت کالری دریافتی
- مصرف به اندازه پروتئین
- مصرف زیاد سبزیجات، میوه و غلات
- داشتن ورزش منظم
- ماساژ سینه با روغن های گیاهی
- مصرف زیاد زردچوبه
- انجام طب سوزنی
درمان ژنیکوماستی با ورزش
درمان ژنیکوماستی با ورزش امکان پذیر است اما ورزش به تنهایی نمی تواند دلیل درمان این بیماری باشد، اما کاهش وزن و تناسب اندام بر روند درمان تاثیرگذار خواهد بود. توصیه پزشکان این است که بهتر است در کنار درمان دارویی ورزش های مخصوص هم انجام دهید. این ورزش های مخصوص به دو گروه تقسیم میشوند. ورزش هایی که به کاهش چربی کل بدن کمک میکنند و ورزش هایی که به عضله سازی در ناحیه سینه کمک میکنند. ورزش هایی که سبب عضله سازی میشوند به سفت شدن پوست سینه کمک میکنند.
درمان ژنیکوماستی با جراحی
انجام جراحی موثرترین گزینه درمانی با توجه به شرایط بیمار است. نوع جراحی پس از بررسی سایز اضافه بافت سینه و پوست اضافی که باید حذف شود مشخص می شود و مراحل جراحی نیز مطابق با این روند انجام می شود. ژنیکوماستی ممکن است به دلیل افزایش بافت چربی یا بافت غدد پستانی یا افزایش هر دو ایجاد شود. در صورتی که صرفا افزایش بافت چربی وجود داشته باشد لیپوساکشن برای درمان ژنیکوماستی کافی است. اگر بافت اضافه هم در چربی و هم در غدد باشد بافت چربی و بافت سینه اضافی با یک برش در اطراف نوک سینه برداشته می شود. اگر علاوه بر چربی و بافت سینه، پوست اضافی نیز وجود داشته باشد، ممکن است نیاز به برداشتن مقداری از پوست نیز باشد و عمل لیفت انجام میشود. جراحی با توجه به شرایط بیماری یا از طریق یک برش نیم دایرهای که از قسمت پایینی نوک سینه ایجاد شده است بافتهای اضافی بریده و برداشته میشوند یا از طریق لیزر و لیپوساکشن جراحی انجام میشود.
جراح این انتظار را دارد که بیمار با راهنمایی پزشک تصمیم بگیرد که کدام یک از این دو روش را انتخاب کند. در موارد ژنیکوماستی که معمولاً با چاقی همراه است گاهی پستان به قدری بزرگ میشود که بافتهای برداشته شده از سینه ممکن است با خالی شدن سینه باعث افتادگی پوست شود. در چنین مواردی با رضایت بیمار، روش مشابهی برای کوچک کردن سینه برای بیماران زن انجام میشود و با بالا بردن سطح نوک پستان پوست اضافی برداشته می شود. در حالی که سینه از نظر اندازه و فرم ایدهآل میشود اسکارهایی که ممکن است ایجاد شوند گاهی اوقات میتوانند بیماران را ناراضی کنند. عموماً بیمارانی که میتوانند در همان روز ترخیص شوند باید برای مدت کوتاهی از سینه بند مخصوص ژنیکوماستی استفاده کنند. این جراحی معمولا تحت بیهوشی عمومی انجام میشود و حدود یک ساعت طول میکشد.
درمان ژنیکوماستی برای سنین مختلف
شرایط بیماری ژنیکوماستی شدید بودن و خفیف بودن آن در سنین مختلف متفاوت است پس درمان آن نیز متفاوت خواهد بود:
- درمان ژنیکوماستی در نوزادان: به خاطر تأثیر استروژن های جفت بر روی بافت پستان نوزاد (جنین) به وجود می آید، این حالت معمولا چند هفته تا چند ماه بعد از تولد با بازگشت سطح استروژن به حد طبیعی، خود به خود از بین می رود و به ندرت نیاز به درمان دارد.
- ژنیکوماستی دوران نوجوانی: در نوجوانی یا به اصطلاح دوران بلوغ ژنیکوماستی خود به خود برطرف میشود و صرفا معاینه توسط متخصص به جهت اطمینان از شدید نبودن بیماری کافی است و اگر این بیماری علائمی همچون درد شدید و علائم و عوارض دیگری داشته باشد بعد از انجام آزمایش های لازم و با توجه به نظر پزشک درمان هورمونی امجام میشود.
- ژنیکوماستی دوران پیری: این بیماری در سنین بیش از 65 سال ایجاد می شود که دلیل آن کاهش سطح پلاسمایی تستوسترون و تبدیل محیطی تستوسترون به استروژن می باشد که به آن آروماتیزاسیون محیطی نیز میگویند و در پی آن نسبت استروژن به تستوسترون افزایش یافته که منجر به بروز ژنیکوماستی می شود. ژنیکوماستی در دوران پیری معمولا در هر دو سینه رخ میدهد.

بهترین جراح ژنیکوماستی | تشخیص ژنیکوماستی
بهترین جراح ژنیکوماستی
برای بدست آوردن بهترین نتیجه از جراحی ژنیکوماستی باید باتجربه ترین و ماهرترین پزشک را انتخاب کنید. یکی از عوامل ضروری که برای تصمیمگیری در انتخاب باتجربه ترین جراح باید به آن دقت کرد، نتیجه جراحی های انجام شده توسط جراح ژنیکوماستی است. دکتر فرامرز صفایی پیروز بدون شک یکی از بهترین جراحان ژنیکوماستی در تهران میباشد. نمونه کارها و جراحی های انجام شده توسط دکتر صفایی نشان دهنده تجربه و مهارت این پزشک است. تمامی جراحی های انجام شده توسط دکتر صفایی بدون بازگشت و رضایت بخش بوده است. دکتر صفایی با بررسی دقیق شرایط بیمار و با توجه به شدت یا خفیف بودن بیماری نوع درمان و یا نوع عمل را مشخص میکند. وی با توجه به نیاز و خواسته بیمار شرایط لازم برای بهبودی ظاهری بیمار را با دقت فراهم میکند.
درمان ژنیکوماستی توسط دکتر فرامرز صفایی پیروز
درمان صحیح ژنیکوماستی نیازمند تعیین نوع و دلیل بزرگ شدن سینه و تشخیص صحیح بیماری زمینه ای است که همه این موارد بستگی به تجربه و مهارت پزشک دارد. دکترصفایی پیروز با سالها تجربه در درمان بیماری ژنیکوماستی پس از گرفتن شرح حال دقیق بیمار و انجام معاینه فیزیکی دقیق و در صورت نیاز تجویز تصویربرداری و آزمایشات ضروری با توجه به تمام دادههای به دست آمده، بیماری زمینهای تشخیص داده شده و درمان مناسب را برای بیمار تعیین میکند.
این موضوع لازم به ذکر است که ژنیکوماستی خطر سرطانی شدن ندارد. با این حال شرایطی که باعث ژنیکوماستی و افزایش استروژن می شود میتواند خطر ابتلا به سرطان سینه را در مردان افزایش دهد. در این راستا، شناسایی دلایل بیماری و تعیین درمان صحیح به جهت بهبود ژنیکوماستی برای جلوگیری از شدید شدن بیماری و احتمال بروز سرطان ضروری است. در این شرایط و به جهت بهبودی کامل و جلوگیری از بروز سرطان بیماریهایی مانند تومور زمینه ای بیضه، سیروز، نارسایی کلیه، پرکاری تیروئید بررسی میشود.
جراحی ژنیکوماستی توسط دکتر صفایی
ژنیکوماستی وضعیتی است که باعث اضطراب می شود و حتی اگر علت ایجاد کننده آن اغلب جدی نباشد، ناراحتی روانی قابل توجهی ایجاد می کند. دکتر فرامرز صفایی پیروز دارای بورد تخصصی در زمینه جراحی ژنیکوماستی است که بهترین انتخاب برای انجام جراحی و رهایی از این بیماری است. دکتر صفایی با سالها تجربه در جراحی پلاستیک و درمانی یکی از موفق ترین جراحان در حوزه درمان ژنیکوماستی است. شما می توانید با مراجعه به سایت دکتر صفایی و تبادل نظر با دیگر بیماران ایشان و کسب اطلاعات کافی از نمونه جراحی های دکتر صفایی مطلع شده و در مورد جراحی ژنیکوماستی تصمیم بگیرید.
جراحی ژنیکوماستی برای چه کسانی مناسب است؟
جراحی ژنیکوماستی با توجه به شدت بیماری و علائم و با صلاحدید پزشک تجویز میشود، افراد زیر میتوانند تحت عمل جراحی قرار بگیرند:
- افرادی که سایز سینه آنها به صورت غیر طبیعی بزرگ شده است..
- افرادی که از سلامت جسمی برخوردار هستند
- افرادی که انتظارات واقع بینانه دارند.
- افرادی که با ورزش و رژیم غذایی موفق به کوچک کردن سایز سینه نشده اند.
- افرادی که بیماری زمینه ای ندارند.
- افرادی که سیگاری نیستند.
- افرادی که در نوشیدن الکل افراطی نیستند.
اقدامات قبل از عمل ژنیکوماستی
قبل از انجام جراحی ژنیکوماستی باید اقدامات زیر را انجام دهید:
- انجام جلسه مشاوره با جراح
- گرفتن شرح حال دقیق و ارزیابی بالینی بیمار
- بررسی شدت بیماری و علائم آن
- اطلاع رسانی از کلیه سوابق بیماری و داروهای مصرفی به پزشک
- انجام آزمایش خون
- انجام سونوگرافی و ماموگرافی
- اندازه گیری بافت سینه
- احتمال تجویز غربالگری برای تشخیص سرطان سینه
- 2 هفته قبل از عمل از کشیدن سیگار و خوردن الکل خودداری کنید
- داروهایی که سبب رقیق شدن خون میشود مصرف نکنید
- حداقل به مدت 8 ساعت قبل از عمل ناشتا باشید
مراقبت های بعد از جراحی ژنیکوماستی
بعد از انجام عمل ژنیکوماستی به دلیل ساده بودن این عمل معمولا بیمار در بیمارستان بستری نمیشود اما به جهت تسریع در روند بهبودی مراقبت های زیر را به طور دقیق انجام دهید:
- جای برش ها را تمیز نگه دارید.
- پانسمان را در وقت معین عوض کنید.
- برای مدت معین از جلیقه ژنیکوماستی استفاده کنید.
- داروهای تجویز شده را به موقع و کامل مصرف کنید.
- ممکن است از درن بعد از جراحی استفاده شود فقط با دستور پزشک درن باید خارج شود
- بعد از گذشت دو هفته فعالیت های روزانه خود را آغاز کنید.
- از انجام فعالیت های سنگین خودداری کنید..
- مایعات به اندازه کافی مصرف کنید.
- به مدت 2 هفته قبل از عمل از سیگار نکشید و نوشیدن الکل خودداری کنید.
دوران نقاهت بعد از عمل ژنیکوماستی
مدت زمان دوران نقاهت و بهبودی افراد بعد از عمل ژنیکوماستی رابطه مستقیمی با نوع عمل، شدت بیماری و بدن فرد دارد به همین دلیل دوران نقاهت در افراد متفاوت است. اما به طور کلی بعد از یک هفته احساس درد و حساسیت سینه ها به لمس از بین میرود. بعد از دو هفته بیمار میتواند فعالیت های سبک روزانه را انجام دهد. بیمار در دوران نقاهت باید از حرکات زیاد دست و بالا بردن آن تا بالای سر خودداری کند. بعد از دو هفته از جراحی بخیه ها کشیده شده و پانسمان برداشته میشود.
هزینه درمان و جراحی ژنیکوماستی
سوال مهم برای بیمارانی که باید تحت درمان قرار گیرند این است که هزینه درمان ژنیکوماستی چقدر است. معمولا افراد در حین انجام تحقیقات خود از قیمت ژنیکوماستی مطلع میشوند و مقرون به صرفه ترین را ترجیح میدهند. انتخاب بیمارستان و متخصص از جمله عواملی است که بر قیمت ژنیکوماستی تأثیر میگذارد. میزان تجربه پزشک متخصص و وضعیت بیمارستان از جمله معیارهایی است که در قیمت ژنیکوماستی موثر است. برای اطلاع از قیمت ژنیکوماستی میتوانید با ما تماس بگیرید.

درمان بزرگی سينه در مردان | بهترین دکتر برای درمان ژنیکوماستی
عوارض عمل ژنیکوماستی در مردان
بعد از انجام عمل ژنیکوماستی به جهت بازگشت فرم طبیعی سینه در آقایان احتمال بروز عوارض زیر وجود دارد که با انتخاب یک جراح با تجربه این عوارض به حداقل خواهند رسید :
- خونریزی
- احتمال لخته شدن خون
- عفونت
- جای زخم و اسکار
- کبود شدن
- احساس بی حسی در سینه ها
- سروما
- افتادگی پوست
- احساس درد طولانی
- احتمال نامتقارن شدن سینه ها
بازگشت ژنیکوماستی بعد از عمل
یکی از نگرانی های بیماران بعد از انجام جراحی بازگشت بیماری ژنیکوماستی است. بیماری ژنیکوماستی در مواقع بسیار نادر ممکن است پس از جراحی و درمان بازگردد اما به دلیل برداشت کامل بافت های اضافه امکان بازگشت این بیماری وجود ندارد. باید توجه داشته باشید که بدون رعایت نکات اساسی و بدون توجه به شرایط بدنی خود ممکن است سبب بروز مجدد بیماری شوید. به طور مثال اگر بعد از عمل جراحی به دلیل رژیم غذایی نامناسب دچار اضافه وزن شوید ممکن است مجددا دچار بزرگی سینه یا بیماری ژنیکوماستی شوید. البته اگر جراحی با تکنیک و اصول درست انجام شود و بافت فیبروگلندولار برداشته شود، بازگشتی نخواهد داشت.
نتایج بعد از عمل ژنیکوماستی
نوع عمل و مرحله و گرید برای درمان بیماری ژنیکوماستی بر مدت زمان رسیدن به نتیجه نهایی تاثیر گذار خواهد بود. اما به طور کلی بعد از انجام جراحی سینه به حالت و فرم ابتدایی خود بازمیگردد و بافت های اضافه از سینه خارج میشوند:
- جراحی ژنیکوماستی با دستگاه لیزر بسیار موفقیت آمیز و دائمی خواد بود. در این روش هم بافت چربی اضافه از بین میرود هم پوست سفت شده و به کلاژن سازی کمک میکند.
- روش دیگر برای جراحی ژنیکوماستی ماستکتومی است که به عنوان درمان سرطان سینه در بانوان شناخته میشود اما برای درمان این بیماری نیز مورد استفاده قرار میگیرد. این جراحی به دلیل داشتن برش های بزرگ و بخیه و پانسمان زمان بهبودی بیشتری لازم دارد و نتیجه نهایی بعد از بهبودی کامل مشخص خواهد شد ممکن از در هنگام جراحی ماستکتومی نیاز به لیفت سینه نیز وجود داشته باشد.
- روش دیگر استفاده از دستگاه لیپوساکشن است که پزشک با ایجاد یک برش کوچک و وارد کردن کانول چربی های اضافه را بیرون میآورد. در این روش نیز ممکن است نیاز به انجام لیفت سینه باشد. و نتیجه نهایی یعد از بهبودی کامل مشاهده خواهد شد.
- در روش لیپوماتیک جراح با ایجاد یک برش کوچک میله کانولا را وارد سینه میکند و با ذوب کردن چربی ها با مکش آنها را خارج میکند. معمولا بعد از این جراحی ها نتیجه قابل مشاهده است اما به طور کلی نتیجه نهایی بعد از بهبودی کامل قابل رویت خواهد بود.

عمل ژنیکوماستی در آقایان | درد سینه آقایان | بزرگی سینه آقایان
پیشگیری از ابتلا به ژنیکوماستی
پیشگیری همیشه بهتر از درمان است. هرچند که یکی از دلایل ابتلا به ژنیکوماستی اختلالات هورمونی است اما رعایت نکاتی سبب پیشگیری از بروز این بیماری خواهد شد:
- از داروهای غیرمجاز مانند داروهای استروئید آنابولیک و آمفتامین ها استفاده نکنید.
- از مصرف مواد مخدر مانند هروئین و ماری جوانا خودداری کنید.
- از مصرف الکل اجتناب کنید.
- وزن خود را در حد تناسب نگاه دارید.
- تغذیه سالم داشته باشید.
- به طور منظم ورزش کنید.
- از مصرف داروهایی که سبب تغییرات هورمونی میشوند خودداری کنید.
- مراقب مشکلات کلیه و تیروئید خود باشید و در صورت امکان چکاب انجام دهید.
- با مشاهده تغییرات یا علائم غیر طبیعی سریعا به پزشک مراجعه کنید.
- استرس سبب اختلال در هورمون ها میشود سعی کنید استرس خود را کنترل کنید.
نکاتی در مورد ژنیکوماستی
نکات زیر در خصوص بیماری ژنیکوماستی باید مورد توجه قرار بگیرند:
- ژنیکوماستی اغلب فیزیولوژیک یا ایدیوپاتیک است.
- مصرف برخی از داروها می توانند باعث ژنیکوماستی شوند.
- بیماران باید در معاینه بالینی از نظر اختلالات تناسلی یا سیستمیک مشکوک ارزیابی شوند.
- افراد مبتلا میتوانند از جلیقه ژنیکوماستی استفاده کنند.
- ژنیکوماستی بیماری خطرناکی نیست اما برای درمان و کنترل باید حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.
- ژنیکوماستی سبب بروز سرطان سینه نمیشود.
- رژیم غذایی سالم میتواند از بروز بیماری ژنیکوماستی پیشگیری کند.
- جراحی زمانی مناسب خواهد بود که علائم و عوارض ژنیکوماستی شدید شده باشند.

ژنیکوماستی مردان | ژنیکوماستی کاذب
سوالات متداول در مورد ژنیکوماستی
میزان شیوع ژنیکوماستی چقدر است؟
میزان شیوع ژنیکوماستی در آقایان طبق آمار نسبتا بالا است و حدود 32 الی 42 درصد است. در بعضی از آمار های منتشر شده میزان شیوع در بین نوجوانان را حدود 65 درصد گزارش کردهاند. در 25 الی 75 درصد از بیماران ژنیکوماستی بروز بیماری در هر دو سینه است. در برخی تحقیقات گزارش شده است که ژنیکوماستی در 50 درصد از ورزشکارانی که از داروی آندروژن ها و استروئیدهای آنابولیزان به صورت افراطی استفاده میکنند بروز کرده است.
چه کسانی به ژنیکوماستی مبتلا می شوند؟
ژنیکوماستی بیماری است که در همه رده های سنی دیده میشود. مبتلا شدن به این بیماری اصلا نگران کننده نیست و درمان آن نیز کار دشواری نیست. حدود نیمی از پسرانی که دوران بلوغ را طی می کنند بیماری ژنیکوماستی در یک یا هر دو سینه آنها ایجاد میشود. افرادی که دچار چاقی مفرط هستند یا دچار بیماریهای هورمونی هستند نیز در معرض این بیماری قرار دارند. به طور کلی افرادی که با مشکل افزایش استروژن درگیر هستند به این بیماری دچار میشوند.
آناتومی بافت پستان در آقایان به چه صورت است؟
به طور طبیعی در آقایان، پستان مسطح بوده و پری مختصری در اطراف نوک و هاله پستان وجود دارد. بافت غددی مستقیما محدود به ناحیه زیر نوک و هاله بوده و به طور معمول به صورت توده مجزا قابل لمس نیست. در آقایانی که قفسه سینه عضلانی دارند ممکن است در قسمت فوقانی پری داشته باشند که در ادامه به سمت چین زیر سینه ای به صورت مسطح در می آید. قطر هاله پستان حدود 2 تا 4 سانتی متر بوده و بر روی چهارمین فضای بین دنده ای قرار دارد. به طور متوسط فاصله نوک پستان تا فرورفتگی بالای استخوان جناغ 20 سانتی متر است. تورم همراه با ژنیکوماستی ممکن است به صورت توده غددی، سفت و با حدود مشخص در اندازه های مختلف درست در زیر هاله خود را نشان دهد یا ممکن است با پری منتشر چربی با حدود نامشخصی در قفسه سینه تظاهر کند. بزرگی غددی وسیع که از حدود هاله فراتر می رود، در افرادی که بدنسازی می کنند و استروئیدهای آنابولیک مصرف می کنند، دیده می شود.
آیا ژنیکوماستی خطر سرطان پستان را به همراه دارد؟
آمار ها و تحقیقات نشان میدهد که در آقایان مبتلا به بیماری ژنیکوماستی خطر ابتلا به سرطان سینه وجود ندارد. بطور کلی یک درصد از کل سرطان سینه در آقایان ایجاد می شود و 99 درصد خانم ها هستند. هر چند در بیماران مبتلا به سندرم کلاین فلتر ریسک ایجاد سرطان پستان 60 برابر می شود. بنابراین در تمامی بیماران مبتلا به ژنیکوماستی به غیر از سندرم کلاین فلتر، بدون نگرانی از خطر سرطان پستان، انجام درمان جراحی با تکنیک های مختلف لیپوساکشن با یا بدون برش جراحی معقول و منطقی می باشد. در بیماران مشکوک به هیپوگنادیسم، باید سندرم کلاین فلتر رد شود، چون در نحوه درمانی تاثیرگذار است. زیرا در این گروه از بیماران به خاطر خطر سرطان، روش های جراحی با برش باز یا ماستکتومی ارجح تر است.
اگر ژنیکوماستی درمان نشود چه اتفاقی می افتد؟
بزرگ شدن سینه یک مشکل زیبایی شناختی است که نیاز به درمان دارد زیرا کیفیت زندگی را نیز کاهش میدهد. اگر موارد درمان نشده رخ دهد، بزرگ شدن سینه احتمالا ادامه مییابد و وارد روند پیشرفت میشود. این موضوع خطرناک نیست اما به مرور زمان سبب مشکلات روحی و روانی برای فرد میشود پس پزشک برای درمان ژنیکوماستی شدید باید تجربه و مهارت کافی داشته باشد.

درمان ژنیکوماستی | عمل ژنیکوماستی مردان
سیر تکاملی درمان ژنیکوماستی به چه صورت است؟
ژنیکوماستی در صورتی که ادامه دارد شود و عوارض و علائم آن شدید شود به صورت خود به خود رفع نمیشود و نیاز به درمان دارد. در ابتدا پزشک کلیه دارو ها و موادی که سبب ایجاد این بیماری میشوند را ممنوع میکند. سپس با تجویز پزشک درمان بیمار به سمت فیروز متراکم غیرقابل برگشت و هیالینیزاسیون میرود. در صورتی که بعد از اصلاح اختلال سیستمیک بدن شاهد برگشت خودبخودی ژنیکوماستی باشیم بدان معنی خواهد بود که بیماری طول کشیده و فیبروز بافت پستان ایجاد شده است. بنابراین در این صورت روش های جراحی درمان استاندارد ژنیکوماستی هستند.
تا چندین سال قبل درمان جراحی ژنیکوماستی برداشتن بافت به وسیله برش باز جراحی بود در اکثریت موارد از لیزر لیپولیز، لیپوساکشن اولتراسونیک، لیپوساکشن Power assisted و در بعضی موارد لیپوساکشن معمولی استفاده می شود. درمان ژنیکوماستی به دلیل سفت و متراکم بودن سینه و وجود پوست اضافه همچنان با چالش هایی همراه است. ژنیکوماستی که بیش از 12 ماه باقی مانده باشد به طور خود به خودی و کاملا برطرف نمی شود. هدف از درمان، حفظ ظاهر طبیعی سینه مردانه است و نه برداشتن تمام بافت سینه آنها. لیزر لیپولیز، لیپوساکشن اولتراسونیک و لیپوساکشن Power assisted روش های درمانی در تمامی گریدهای ژنیکوماستی هستند ولی لیپوساکشن معمولی به طور عمده در گرید یک و دو مؤثر است.
آیا برای جراحی ژنیکوماستی نیاز به بیهوشی می باشد و طول مدت عمل چقدر می باشد؟
این عمل معمولا تحت بیهوشی عمومی انجام میشود و مدت عمل بسته به شدت بیماری ژنیکوماستی 5/1 تا 3 ساعت طول میکشد. به طور کلی اگر ژنیکوماستی دارید و احساس بدی در شما ایجاد می کند، یا اگر بیش از 2 سال است به آن مبتلا بوده اید، در مورد درمان های احتمالی با پزشک خود صحبت کنید.
آیا اعتیاد به مواد مخدر منجر به ژنیکوماستی می شود؟
سوء مصرف مواد مخدر به ویژه مواد افیونی منجر به ایجاد ژنیکوماستی در آقایان می شود. تاثیر مواد مخدر در بروز بیماری ژنیکوماستی به دلایل زیر است:
- اکثر مواد مخدر ترشح پرولاکتین را تحریک می کنند.
- مواد مخدر عملکرد کبد را مختل می کنند و در نتیجه متابولیسم هورمون های استروئیدی نیز مختل می شود.
- مواد مخدر و الکل استروئیدزایی را در غدد جنسی تغییر می دهند، تولید تستوسترون را کاهش می دهند و سنتز استروژن را افزایش می دهند.
ژنیکوماستی در چه سنی اتفاق میافتد؟
ژنیکوماستی (بزرگ شدن سینه در مردان) در هر سنی ممکن است رخ دهد. ژنیکوماستی میتواند باعث مشکلات اجتماعی و ناراحتی برای افراد شود. ژنیکوماستی ممکن است در نوزادان پس از تولد به دلیل تغییرات هورمونی ناشی از بلوغ یا افزایش سن رخ دهد. به طور کلی، ژنیکوماستی یک مشکل جدی نیست، اما کنار آمدن با این وضعیت میتواند از نظر اجتماعی دشوار باشد. مردان مبتلا به ژنیکوماستی گاهی اوقات در سینه خود احساس درد میکنند. انتخاب لباس و پذیرش اجتماعی از این موقعیت میتواند به موقعیتهای بسیار ناراحت کنندهای منجر شود. از آنجایی که ژنیکوماستی تصویر مردانه را تحت تأثیر قرار میدهد، میتواند مشکلات اجتماعی و روانی بسیاری ایجاد کند.
آیا ژنیکوماستی برگشت پذیر است؟
بله، در صورتی که درمان به طور کامل انجام نشود یا بعد از درمان کامل و برطرف شدن بیماری نکات پیشگیری رعایت نشود احتمال بازگشت این بیماری وجود دارد.

عمل ژنیکوماستی چیست؟ | ژنیکوماستی چیست؟